Det har varit en hemskt irriterande dag. Jag visste att jag hade sett namnet Erik JENSEN i IB-åtalet. Problemet, när jag skrev förra inlägget om DEMOS Erik JENSEN och IB-affären var att jag inte kunde hitta ”Erik JENSEN”, bara ett anal ”Erik”-ar vid en snabb genombläddring av de över tusen sidorna.
För er som inte är med på vad jag menar handlar allt om Christoph Andressons bok Operation Norrsken, Stasis misskrediteringskampanj och IB-affären, läs förra inlägget här.
För er som redan vet var jag menar kan vi gå in på fakta. Vem i hela fridens namn var ”Erik” som hjälpte till med att fixa en avlyssningsexpert till Bratt och Guillou sommaren och hösten 1973? Varför åka ända från Köpenhamn till Stockholm för att hjälpa till med att försöka avlyssna ÖEB-chefen Jan Rydströms lägenhet på Drakens Gränd i Gamla Stan, eller rättare sagt hans sovrum? Vem gör det på förfrågan? Räcker det med ideologiska skäl, spänning eller lite pengar? Och vem betalade i så fall?
I böckerna om Blekingegadeligan nämns en avlyssningsexpert, men efter kontroll är det nog lite fel tidsperiod. Nästa tanke går till kretsen kring Erik Jensen och Demos.
Som av en händelse finns det alltså en Erik JENSEN i förhören. Den 14 november 1973 (IB-CD IB99/14) förhörs Peter Bratt av förhörsledaren Jansson (J). På sidan 9 i protokollet står följande att läsa:
J: ”Sedan följer ett brev som jag kan förmoda att du har skrivit och det är ställt till ‘Erik JENSEN, Ballerup’, förmodligen i Danmark. Har du någon kommentar?”
B: ”Nej”
J: ”Under det namnet förekommer ytterligare ett namn och en adress ‘NN’. Känner du honom?”
”Ja”, säger Bratt men vill inte närmre gå in på frågan om deras kontakter.
Lite senare i samma protokoll:
J: ”Här kommer sedan ett brev från en ‘Erik’. Jag förmodar han är dansk. Han kan var identisk med den här mannen som du inte tidigare närmre kommenterade, Erik JENSEN under D 51. Du bekräftar i varje fall att du har fått det här brevet, eller hur?”
B: ”Ja”
J:”Och här står det omtalat också att Erik, kan det vara Erik JENSEN?”
B: ”Jag har ingen kommentar”, säger Bratt
Jag känner inte Peter Bratt, men via förhören med de åtalade har jag lärt känna dem. Vem man ska ställa frågor till för att få ett relevant svar. Vem som ljuger. Exakt när förhörsledarna kommit in på ett känsligt område. Bratt är den oftast informative, men när han får frågan om ”Erik” och ”tvåmetersmannen” är han just denna dag märkbart undflyende.
Postat i:DDR, IB, IB-affären allmänt, IB-åtalet allmänt, Journalistik, Peter Bratt, Stasi, Sverige, Uncategorized
